Struikelstenen nieuws pagina

maart 2019

De eerste struikelstenen zijn 12 maart gelegd. Een kort verslag.

Programma Struikelsteenlegging op 12 maart

Lokatie George Perklaan 7

14.30 uur welkom en toelichting op het project Struikelstenen in Oisterwijk door Kees Welmers. Toespraak Burgemeester Hans Janssen.

Werkgroeplid Peter Slingerland geeft toelichting: er worden stenen gelegd voor Hans May, Hermine Elsas-Gluck, Siegfried Kanstein, ­­Elisabeth Kan­stein-Wolff en Cato Wolff.

Het Kaddisj door Max Wolff, broer van Elly en Cato Wolff en zwager van Siegfried Kanstein. 

Steenlegging door Gunther Demnig, begeleid door muziek door harmonie Asterius

Lokatie George Perklaan 15

Welkomswoord door Werkgroeplid Kees Welmers

Werkgroeplid Peter Slingerland geeft toelichting: er wordt een steen gelegd voor Franz Ferdinand Oppenheimer.

Toespraak door Elisabeth Oppenheimer, dochter van Wolfgang Oppenheimer, de neef van Franz Ferdinand Oppenheimer.

Steenlegging door Gunther Demnig, begeleid door muziek door harmonie Asterius

Lokatie Schoolstraat 18 

Peter Slingerland: Er worden stenen gelegd voor Friedrich Mayer, ­­­­­­­Otto Max Mayer, en ­Erna Mayer-Oppenheimer

Toespraak door Burgemeester Hans Janssen. 

Namens de familie spreekt Richard Treuherz, kleinzoon van Betty Oppenheimer, de nicht van Erna Oppenheimer

Steenlegging door Gunther Demnig, begeleid door muziek door harmonie Asterius

Rabbijn Rachel Montagu spreekt het gebed El Male Rachamim uit. 

Bijdrage van leerlingen van de basisschool “de Tovervogel”

Lokatie Peperstraat 18

Welkom

Peter Slingerland: Er worden stenen gelegd voor Otto Rosenbaum en  Sarah Stephanie Rosenbaum-Vogel.

Namens de familie spreken Ellie Deaner-Rose, kleindochter van echtpaar Rosenbaum-Vogel en Steven Rose kleinzoon van echtpaar Rosenbaum-Vogel

Steenlegging door Gunther Demnig (Muziek door Asterius)

Na afloop gelegenheid tot contact met familie en leden werkgroep op het Raadhuis op de Lind. 

februari 2019

december 2018

12 maart legging eerste struikelsteen

We hebben bericht gekregen van de organisatie dat de eerste 11 Struikelstenen worden geleverd. Op 12 maart 2019 om 15.00 uur zal de eerste steen gelegd worden door Gunther Demnig, Duitse kunstenaar en de initiator van dit project dat in geheel Europa wordt uitgerold. 

De werkgroep Struikelstenen Oisterwijk is natuurlijk blij met dit goede nieuws en werkt aan een programma voor die dag! Het idee is in de ochtend om familieleden van de desbetreffende omgekomen Joodse mensen te ontvangen op het Oisterwijkse Raadhuis. Daar zullen ze welkom geheten worden door de voorzitter. Na informatie gedeeld te hebben over Oisterwijk, ons project en na een rondrit met de Parel Express zijn belangstellenden en genodigden van harte welkom op het Raadhuis, waar burgemeester Hans Janssen iedereen kort toespreekt. Na een kort programma gaan we, met de Parel Express naar de eerste lokatie in de Georg Perklaan, waar Gunter Demnig de eerste steen zal leggen. Ook zal er muziek ten gehore gebracht worden en zal een familielid een woordje spreken. Het gezelschap zal zich verplaatsen naar de Schoolstraat.  Hierbij zal een klas van de Tovervogel aanwezig zijn. Uiteindelijk sluiten we af bij een steenlegging in de Peperstraat.

juli 2018

Collecte Oranjefonds 

Struikelstenen nieuws: eind mei heefStruikelstenen nieuws paginat de werkgroep Struikelstenen meegedaan aan de Oranjefondscollecte. Vier dagen lang zijn vrijwilligers op stap geweest in Oisterwijk-Zuid met de collectebussen van het Oranjefonds. Het mooie van die collecte is dat de gevers daarmee projecten steunen van het Oranjefonds maar ook een plaatselijk doel. In dit geval was dat het project Struikelstenen Oisterwijk.  

Struikelstenen nieuws paginaEr worden 22 struikelstenen in Oisterwijk gelegd voor Joden die in de Tweede Wereldoorlog in Oisterwijk woonden en werden gearresteerd door de Duitsers en omgebracht zijn in een concentratiekamp/vernietigingskamp. De helft van de opbrengst van de collecte is bestemd voor dit doel. De andere helft gaat naar sociale organisatie in dit geval in de provincie Noord Brabant. 

2 Juli kwam de uitslag. Bijgevoegd een foto van de verzegeling en overhandiging van de opbrengst van de Oranjefondscollecte door Sjef van den Bijgaart aan Joke van Pelt van de Regiobank Midden Brabant Advies in Udenhout.

juli 2018

Plaatsing Struikelstenen

In september 2017 zijn de 22 struikelstenen die in Oisterwijk gelegd gaan worden, besteld. Er zit een lange levertijd op: vorige week kregen wij bericht van Anne Thomas, International Coördinator STOLPERSTEINE, dat 2018 niet meer haalbaar is. Het wordt dus 2019 en in welke periode is helaas nog niet bekend. Dat wil niet zeggen dat de werkgroep nu niet verder kan. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan om familieleden/nabestaanden te achterhalen om hen in kennis te stellen van de plannen. Iedere keer als er weer iemand opgespoord is, krijgen we heel positieve reacties over het project. 

De foto is van de struikelstenen in Moergestel. Struikelstenen nieuws pagina